Interview met Ronald Schmidt

"De tijd dat wij zelf alle zorgvragen konden oplossen, is voorbij"

Hoe moet de zorg van Cordaan er in de toekomst uitzien? Hoe kun je kwaliteit blijven leveren als je met minder medewerkers steeds meer mensen moet verzorgen en ondersteunen? Ronald Schmidt, raad van bestuur van Cordaan, weet wat ons te doen staat. “We moeten het écht met elkaar gaan doen. Samen met de mensen die bij Cordaan werken, met andere zorg- en welzijnsorganisaties, met cliënten, naasten en vrijwilligers, én met partijen die we misschien nog helemaal niet kennen.”

Ronald Schmidt, raad van bestuur

Waarom vindt Cordaan 'samen zorgen' zo belangrijk?

"Het kan niet anders. We weten nu al dat we in de komende twintig jaar minder zorgmedewerkers hebben, terwijl de vraag naar zorg en ondersteuning blijft toenemen. Bovendien verdubbelen de kosten. Als we de zorg overeind willen houden, dan moeten we echt kijken naar wat we samen kunnen doen. Anders gaan we het niet redden."

“Ook in de toekomst moeten mensen op goede zorg kunnen rekenen. Sterker nog, wij voelen ons daar als grote zorgaanbieder mede verantwoordelijk voor. Het is voor ons makkelijk om te zeggen: we hebben honderd medewerkers voor honderd cliënten en daarmee houdt het op. Maar wat als er tweehonderd cliënten op de wachtlijst staan? Wij willen dat er ook voor die mensen een oplossing komt. Want als wij het niet doen, wie doet het dan wel?"

Zijn Amsterdammers er wel klaar voor om samen te zorgen? 
"In Twente is omkijken naar elkaar – nabuurschap – heel gewoon. In Amsterdam is dat nog niet zo. We moeten met z’n allen die drempel over, want we hebben iedereen nodig. Daar moeten we het met elkaar over hebben. Met de hele stad. Alle zorg- en welzijnsorganisaties in Amsterdam praten daar bijvoorbeeld nu al over. En de landelijke overheid start met de campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Die vraagt mensen om na te denken over hun zorg en wensen als ze ouder zijn.”  

“We moeten niet vergeten dat voor elkaar zorgen ook heel erg fijn en mooi kan zijn. We zijn het ‘samen zorgen’ door de jaren heen een beetje verleerd, omdat zorgorganisaties die taak vaak hebben overgenomen. Als we slecht eten, dan is er de diëtist of maaltijdservice. En bij eenzaamheid komt de maatschappelijk werker langs. Maar we kunnen dat ook anders doen. Kijk maar eens naar die groep Marokkaanse vrouwen die voor mensen in Nieuw-West koken. Daar komt geen zorgmedewerker aan te pas.” 

“En let op: ook voor cliënten is het fijn als hun familie betrokken blijft wanneer zij naar het verpleeghuis gaan. Wij zeggen nu nog te vaak: vanaf hier nemen wij de zorg wel over. De familie zegt: dank je wel, mijn vader, moeder of kind is bij jullie in goede handen. Maar het is zo belangrijk dat de mensen om je heen wel in je leven blijven. Je goed voelen en erbij horen – dat is voor iedereen waardevol.” 

Een jonge man met kort haar, een baardje en een zwart koksuniform serveert een dienblad met drie kopjes koffie op een houten tafel. Aan tafel zitten drie mensen.
Drie kinderen en twee begeleiders wandelen op straat hand in hand
Ronald Schmidt, raad van bestuur

Ronald Schmidt over het belang van samen zorgen:

"Voor onze cliënten is het belangrijk dat hun familie betrokken blijft als zij naar het verpleeghuis gaan."

De nieuwe strategische koers van Cordaan: Samen kleuren we de toekomst.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over wat wij voor je kunnen doen? Of wil je meteen zorg aanvragen?

Je kunt ons op werkdagen tussen 9 en 16 uur bellen. Je kunt ook een e-mail sturen.

Cliënten Servicebureau

T: 088 267 32 26
E: zorgbemiddeling@cordaan.nl