Een dame met blauwe trui in rolstoel zit tegenover een vrouw met bruin haar en een knotje met wit uniform aan. Op haar bureau staat een beeldscherm

Multidisciplinair Behandelcentrum

Heb je een verstandelijke beperking of twijfel je daarover? Neem via je huisarts, vertegenwoordiger of begeleider contact op met het Multidisciplinair Behandelcentrum van Cordaan. Wij onderzoeken je situatie en starten indien nodig een behandeling.

In ons behandelcentrum werken verschillende mensen samen om jou te helpen. Eerst praten we met jou over wat er moeilijk gaat. Daarna doen we onderzoek en geven we advies. Als het nodig is, krijg je behandeling van ons.

We kunnen helpen als je slecht slaapt, pijn hebt, iets vervelends uit het verleden steeds blijft voelen of denken, of als je het moeilijk vindt om anderen te vertrouwen of om hulp te vragen.

Welk team kan jou het beste helpen?

  • Een visuele tekening van een langharig meisje die verdrietig en getraumatiseerd is. Ze zit gehurkt onder een lamp en wordt omgeven door enge handen.

    Heb jij iets heel vervelends meegemaakt en blijf je daar maar aan denken? Heb je vaak nachtmerries of word je zomaar uit het niets boos of verdrietig? Dan kan het zijn dat je last hebt van een trauma. Ons traumateam helpt jou dan om minder last te hebben van nare herinneringen. We hebben verschillende vormen van traumabehandeling (van EMDR tot muziektherapie) en kijken samen welke behandeling het beste bij jou past.

  • Door een venster met witte gordijnen en een plant op de vensterbank, schijnt een halve maan. Buiten is het donker, er zijn huizen in de verte

    Kun je niet goed slapen en lig je vaak wakker? Ben je overdag moe of val je zomaar in slaap? Wij kunnen onderzoeken waarom dat zo is. Daarna helpen we je met een behandeling en geven we tips om beter te slapen. Soms gebruiken we speciale hulpmiddelen. We werken ook samen met SEIN, een centrum dat veel weet over slaapproblemen.

    Website SEIN
  • Op deze visual zien we het bekende icoontje waarop voeten tegenover elkaar staan afgebeeld. Je ziet dit ook weleens bij films waarin ook seks voorkomt.

    Ben je niet blij met je seksleven? Vind je het moeilijk om van seks te genieten? Wij kunnen onderzoeken waarom dat zo is. Want er kan iets mis zijn. Denk bijvoorbeeld aan erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of helemaal geen zin hebben in seks. Je kunt ook vragen hebben. Bijvoorbeeld over je seksuele voorkeur, genderidentiteit, negatieve ervaringen of over relatieproblemen. Ons team kan jou bij al deze vragen en klachten helpen. 

  • 2 personen doen een ligoefening op de mat waarbij de heupen omhoog gebracht worden

    Heb je pijn die maar niet over gaat? Heb je van alles geprobeerd om ervan af te komen, maar weet je nog steeds niet wat er aan de hand is? Dan kunnen wij jou misschien helpen. Want wij kijken op een andere manier naar jouw pijnklachten. We kijken niet alleen naar jouw lichaam, maar ook naar wat er zich in jouw hoofd allemaal afspeelt. Want wij geloven dat als jij je gezond, fit en blij voelt, je ook minder pijnklachten hebt.

  • Een foto waarop je ziet hoe Video Interactie Begeleiding in zijn werk gaat. Je ziet hoe een camera het contact tussen een begeleider en (in dit geval) een kind vastlegt.

    Voel jij je vaak niet gehoord en gezien? Heb je het gevoel dat niemand je begrijpt of waardeert? Met Video Interactie Begeleiding kunnen wij ervoor zorgen dat jouw basisvertrouwen en gevoel van veiligheid en eigenwaarde terugkeren. We maken video-opnames waarop we kunnen zien hoe jij om gaat met de mensen in jouw omgeving. Daarna kijken we waar het mis gaat in het contact. Deze behandeling werkt vooral goed als je moeite hebt om je te hechten aan anderen, of als je het lastig vindt om hulp(verleners) toe te laten.

Aanmelden

  1. 1 Aanmelden

    Klik op de knop hieronder voor ons aanmeldformulier. Een verwijzer, curator of begeleider vult dit in, samen met een verwijsbrief van de huisarts. Voor vragen bel je Zorgbemiddeling op 088-2673226 (keuze 3).

  2. 2 Gesprek

    We nodigen de cliënt (liefst samen met zijn vertegenwoordiger of begeleider) uit voor een gesprek en bespreken dan samen de hulpvraag. Als het nodig is doen we ook aanvullend onderzoek.

  3. 3 Start behandeling

    Weten we welke behandeling het best bij de cliënt past? Dan starten we met de behandeling.

Veelgestelde vragen

  • Dat kan via het aanmeldformulier van het behandelcentrum. Let op: dit moet ingevuld worden door een verwijzer, curator of persoonlijk begeleider. Ook vragen we om een verwijsbrief van je huisarts.

    Meld je aan
  • We bespreken eerst je hulpvraag. Daarna onderzoeken wij wat er precies aan de hand is. Daaruit volgt dan een advies en passende hulp.

    Die hulp noemen we ‘behandeling’. De helpers heten ‘behandelaren’. Dit zijn artsen, psychologen, gedragsdeskundigen, seksuologen, logopedisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, muziektherapeuten, consulenten seksuele gezondheid en psychomotorische therapeuten.

  • Voor afspraken met een arts of gedragsdeskundige moet je naar de Strekkerweg 77 in Amsterdam. 

    De meeste therapieën zijn in woningen van Cordaan of bij onze dagbestedingslocaties.

  • Er mag altijd iemand mee naar de afspraak. Iemand die je goed kent, bijvoorbeeld een familielid, begeleider of mentor. Die kan je helpen met vragen stellen en luistert mee. 

  • De behandelaren kunnen je helpen:   

    • als je altijd pijn hebt of slecht slaapt,   

    • als je last hebt van angstige of sombere gevoelens,   

    • als je iets hebt meegemaakt wat traumatisch voor je was,   

    • als je vragen hebt over seksualiteit, kinderwens of anticonceptie  

    • als je snel last hebt van geluid, licht, geuren of aanrakingen.   

    • bij medische vragen en controles voor bijvoorbeeld diabetes en epilepsie,  bij problemen met bewegen, eten & drinken.    

    We kunnen ook onderzoeken wat je sterke en minder sterke kanten zijn. 

     

  • Als je een indicatie hebt van het CIZ voor langdurige zorg (Wlz), dan wordt de hulp meestal voor je betaald. Je indicatie moet VG3 zijn of hoger.  

    Heb je geen indicatie van het CIZ , of is de indicatie VG3 of lager? Dan wordt de hulp betaald door je zorgverzekeraar. Je moet dan zelf ook meebetalen. Dat heet 'eigen risico'. 

    Ga naar de website van Centrum Indicatiestelling Zorg
In een oranje vlak staan twee tekstballonnen. In een van de ballonnen staat een helpende hand.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over wat wij voor je kunnen doen? Of wil je meteen zorg aanvragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 9:00 en 16:00 uur bellen. Je kunt ons ook een e-mail sturen.

Cliënten Servicebureau

T: 088 267 32 26
E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl